بیماری پیرونی چیست؟
بیماری پیرونی یک بیماری غیرسرطانی ناشی از رشد بافت اسکار فیبری در داخل آلت تناسلی مرد است که باعث کج شدگی و دردناک شدن آلت به هنگام نعوظ می شود. آلت ها از نظر شکل و اندازه متفاوت هستند و کجی آلت به هنگام نعوظ لزوماً دلیلی بر نگرانی نیست. اما بیماری پیرونی در برخی از مردان باعث انحنا یا درد قابل توجه آلت می شود. این بیماری می تواند مرد را از برقراری رابطه جنسی بر حذر دارد یا ممکن است داشتن یا حفظ نعوظ را برای وی دشوار سازد و به عبارتی باعث اختلال در نعوظ شود. در این مقاله از بخش جنسی دکتر سلام به بیماری پیرونی می پردازیم.بیماری پیرونی به ندرت به خودی خود برطرف می شود و در بیشتر مردان مبتلا به این بیماری؛ وضعیت به همان روال ادامه می یابد یا حتی وخیم تر می شود. درمان به موقع این بیماری بلافاصله پس از ایجاد آن ممکن است باعث ممانعت از بدتر شدن یا حتی بهبود علائم آن گردد. حتی اگر مدتی از ابتلا به این بیماری گذشته باشد، درمان ممکن است به بهبود علائم آزار دهنده، مانند درد، کجی و کوتاه شدن آلت تناسلی کمک کند. همچنین بیماری پیرونی در بسیاری از مردان باعث ایجاد استرس و اضطراب می شود. کوتاه شدن آلت تناسلی نیز یکی دیگر از نگرانی های رایج این افراد است.
اپیدمی بیماری پیرونی
تقریباً یک نفر از هر 100 مرد بالای 18 سال در ایالات متحده مبتلا به بیماری پیرونی اند. با این حال محققان تخمین می زنند که از بین مردانی که علائم این بیماری را گزارش کرده اند، تعداد واقعی آنانی که به بیماری پیرونی مبتلا هستند بیش از 1 مورد در هر 10 مورد است. احتمال ابتلا به بیماری پیرونی با افزایش سن افزایش می یابد. به طوری که این بیماری در بین مردان 20 تا 30 سال کم تر دیده می شود.
علائم بیماری پیرونی
علائم و نشانه های بیماری پیرونی ممکن است به صورت ناگهانی ظاهر شود یا حتی به تدریج بروز یابد. شایع ترین علائم و نشانه های آن عبارت اند از:
بافت اسکار
بافت اسکار مرتبط با بیماری پیرونی؛ پلاک نامیده می شود اما با پلاکی که در رگ های خونی ایجاد می شود متفاوت است. این نوع اسکار ممکن است در زیر پوست آلت مرد و به عنوان توده های صاف یا نواری از بافت سخت احساس شود.
خم شدگی قابل توجه آلت تناسلی مرد
آلت تناسلی ممکن است به سمت بالا یا پایین یا به یک طرف خم شود.
مشکلات نعوظ
بیماری پیرونی ممکن است باعث ایجاد مشکل در داشتن یا حفظ نعوظ شود (اختلال نعوظ). اما، اغلب مردان قبل از شروع علائم بیماری پیرونی، اختلال نعوظ را گزارش می کنند.کوتاه شدن آلت تناسلی مرد
آلت تناسلی ممکن است در نتیجه بیماری پیرونی کوتاه تر شود.
درد
ممکن است در حین نعوظ یا در مواقعی غیر؛ درد آلت تناسلی وجود داشته باشد.
سایر ناهنجاری های آلت
در برخی از مردان مبتلا به بیماری پیرونی، آلت تناسلی ممکن است باریک و تورفته باشد یا حتی حالتی شبیه به ساعت شنی؛ با یک نوار تنگ و باریک در اطراف تنه آلت داشته باشد. خمیدگی و کوتاه شدگی آلت مرتبط با بیماری پیرونی ممکن است به تدریج بدتر شود. با این حال، در برخی مواقع، بعد از گذشت سه یا 12 ماه یا بیشتر شرایط تثبیت می شود.درد در طول نعوظ معمولاً طی یک یا دو سال بهبود می یابد، اما بافت اسکار، کوتاه شدگی آلت و انحنای آن اغلب باقی می ماند. در برخی از مردان، انحنا و درد ناشی از بیماری پیرونی بدون درمان بهبود می یابد.
چه زمانی باید پزشک مراجعه کرد
در صورت امکان؛ پس از مشاهده علائم یا نشانه های بیماری پیرونی، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. درمان به موقع بهترین فرصت را برای بهبود شرایط- یا جلوگیری از بدتر شدن آن- به فرد ارائه می دهد. اگر مدتی است که این بیماری را تجربه می کنید و درد، انحنا، طول یا سایر ناهنجاری های آلت؛ شما یا شریک زندگی تان را آزار می دهد؛ ممکن است خواستار این باشید که به پزشک مراجعه کنید.
علل بیماری پیرونی
علت بیماری پیرونی به طور کامل شناخته نشده است، اما به نظر می رسد تعدادی از عوامل در آن دخیل باشند. به طورکلی تصور می شود که این بیماری ناشی از صدمات مکرر به آلت تناسلی است. به عنوان مثال، آلت تناسلی مرد ممکن است در طول رابطه جنسی، فعالیت ورزشی یا در اثر تصادف آسیب دیده باشد. با این حال، بیشتر اوقات، این بیماری بدون هیچ آسیب خاصی به آلت تناسلی ایجاد می شود.در طی روند بهبودی پس از آسیب به آلت، بافت اسکار به فرمی بی نظم شکل می گیرد. این می تواند به گرهی منجر شود که می توان رشد منحنی وار آلت را احساس کرد. هر سمت آلت تناسلی حاوی یک لوله اسفنج مانند (کورپوس کاورنوسوم) است که حاوی مویرگ های خونی بسیار است. هر یک از این کاورنوسوم ها در یک غلاف از بافت الاستیک به نام تونیکا آلبگوینا محصور شده است، که در طول نعوظ کشیده می شود.وقتی فرد به لحاظ جنسی برانگیخته می شود، جریان خون به این چمبرها افزایش می یابد و در حالی که این چمبرها با خون پر می شوند، آلت تناسلی منبسط، صاف و سفت می شود و نعوظ حاصل می گردد. در بیماری پیرونی، هنگامی که آلت تناسلی مرد راست می شود ناحیه ای که دارای بافت اسکار است کشیده نمی شود و آلت تناسلی خم یا بدشکل می شود و ممکن است دردناک شود.در بعضی از مردان، بیماری پیرونی به تدریج روی می دهد و به نظر نمی رسد که مربوط به یک آسیب باشد. محققان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا بیماری پیرونی ممکن است با یک ویژگی وراثتی یا شرایط بهداشتی خاصی مرتبط باشد یا خیر.
درمان بیماری پیرونی
توصیه های درمانی برای بیماری پیرونی به این بستگی دارد که از زمان بروز اولین علائم، چه مدت زمانی گذشته است.
فاز حاد
در این مرحله، درد آلت تناسلی وجود دارد یا تغییراتی در انحنا؛ طول یا شکل آلت تناسلی ایجاد شده است. مرحله حاد در اوایل بیماری اتفاق می افتد و ممکن است فقط دو تا چهار هفته طول بکشد اما بعضی اوقات تا یک سال یا بیشتر نیز به طول می انجامد.
فاز مزمن
علائم فرد پایدار است و هیچگونه دردی در آلت تناسلی یا تغییر انحنا، طول یا شکل آلت تناسلی وجود ندارد. مرحله مزمن؛ بعداً در این بیماری رخ می دهد و به طور کلی حدود 3 تا 12 ماه پس از شروع علائم رخ می دهد.
درمان های مرحله حاد بیماری، شامل موارد زیر است:
کشش آلت تناسلی؛ هنگامی که در مراحل اولیه بیماری به کار گرفته شود، مانع از کاهش طول آن می شود و میزان انحنای رخ داده را به حداقل می رساند.
در این مرحله روش های درمانی و تزریقی اختیاری است که برخی از آن ها مؤثرتر است.
توصیه نمی شود
برای جلوگیری از نیاز به عمل جراحی مکرر؛ تا زمانی که بیماری به حالت ثبات خود نرسیده؛ جراحی توصیه نمی شود. چندین درمان بالقوه برای مرحله مزمن بیماری، در دسترس است. آن ها ممکن است به تنهایی یا به صورت ترکیبی انجام شوند:
مراقبت
درمان های تزریقی
تراکشن تراپی
عمل جراحي
در مرحله مزمن؛ داروهای خوراکی توصیه نمی شود، زیرا تاثیر آن ها در این مرحله از بیماری ثابت نشده است. همچنین درمان موج شوک، سلول های بنیادی و پلاسمای غنی از پلاکت در مطالعات انسانی مؤثر واقع نشدند.
منبع: سلام دکتر
مطالب بیشتر:
سرطان در اطفال
علائم اختلالات ناخن چیست؟
چه غذاهایی باعث اسهال می شوند؟