افزایش سکته مغزی در بین جوانان
سکته مغزی از زمان گذشته در بین افراد جامعه وجود داشته اما امروزه به دلایل کمبود تحرک،تغییر در تغذیه افراد و استفاده بیش از حد از غذاهای شور و پرچرب سکته مغزی در بین جوانان نسبت به نسل قبل افزایش چشمگیری داشته است.مطالعه محققان نشان می دهد نرخ سکته مغزی در متولدین 1945 تا 1954 میلادی کمتر از افرادی است که 20 سال کوچکتر هستند.آمار منتشر شده در این گزارش به قرار زیر است:
– نرخ سکته در افراد 35 تا 39 سال بیش از دو برابر افزایش یافته است،
– نرخ سکته در افراد 40 تا 44 سال دو برابر افزایش یافته است،
– نرخ سکته در افراد 45 تا 54 سال، 68 درصد افزایش یافته استف
– نرخ سکته در افراد 55 سال به بالا بین سال های 1995 تا 2014 میلادی کاهش یافته است.
نتایج این تحقیقات در نشریه American Heart Association منتشر شده است.سکته مغزی به دلیل وقفه ای کوچک در جریان خون مغز یا انسداد رگ ها بوجود می آید. در این حالت جریان اکسیژن و مواد غذایی به مغز محدود می شود و بخشی از بافت مغز آسیب می بیند.این در حالی است که در ایران نیز سکته مغزی دومین عامل مرگ و میر اعلام شده است.به گفته دکتر مسعود مهرپور دبیر انجمن سکته مغزی، هر پنج دقیقه که می گذرد، یک تن در کشور دچار سکته مغزی می شود؛ به عبارت دیگر، هر روز 288 تن از هموطنان سکته مغزی می کنند که شمار آنان را اگر جمع ببندیم از صد هزار تن در سال بیشتر می شود. اندازه گیری مرتب فشار خون و درمان فشار خون بالا، کنترل ضربان نامنظم قلب، پرهیز از استعمال دخانیات، اندازه گیری مستمر کلسترول خون و جلوگیری از افزایش آن، اجتناب از مصرف الکل، کنترل قند خون و درمان اختلالات گردش خون، از مهمترین روش های کاهش احتمال سکته مغزی است.
علل سکته های قلبی و مغزی
دکتر علی مقدادی متخصص مغز و اعصاب و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد علل سکته قلبی و مغزی می گوید: آخرین بررسی های انجام شده نشان می دهد روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر در کشور دچار سکته مغزی می شوند و این در حالی است که عوامل خطر ابتلابه سکته های مغزی و قلبی با هم مشترک هستند.وی می افزاید:فشار خون، دیابت، چربی خون بالا، چاقی، تغییر الگوی زندگی و تغذیه نامناسب از جمله این فاکتورهاست که موجب می شود امکان ابتلابه بیماری های قلبی و عروقی و سکته های مغزی در کشور افزایش یابد.مقدادی با بیان این که آمار ابتلابه سکته های مغزی در ایران رو به افزایش است یاد آوری می کند: با توجه به این که جمعیت کشور به سمت سالمندی حرکت می کند، در سال های آینده شاهد شیوع بیشتر سکته های مغزی خواهیم بود. در سالمندان به دلیل بیماری های عروقی، دیابت و پرفشاری خون در عروق مغز لخته ایجاد می شود و سکته مغزی اتفاق می افتد اما سکته همیشه مختص افراد مسن نیست بلکه در جوانان نیز رخ می دهد. بخصوص اگر بیمار کمتر از ۴۰ سال سن داشته باشد.
سکته در جوانان
این متخصص مغز و اعصاب در مورد سکته جوانان می گوید: بررسی ها نشان داده است جوانانی که دچار سکته مغزی می شوند زندگی پر استرسی دارند و استرس ناگهانی و شدید می تواند باعث گرفتگی عروق شان شود و در یک لحظه خون رسانی را مختل کند و سکته اتفاق بیفتد. وی با اشاره به این مطلب که مصرف مواد مخدر، مواد روانگردان، محرک یا آرامبخش روی ساختار عروقی مغز تاثیر دارند می گوید: مصرف داروهایی از خانواده کوکایین، شیشه و کراک هم باعث مرگ بافت مغزی می شود.دکتر مقدادی در مورد علت اصلی سکته جوانان می افزاید: علت اصلی سکته جوانان نوعی بیماری به نام نشانگان «آنتی فسفولیپید» است. در این بیماری آنتی بادی هایی ایجاد می شوند که با فاکتورهای انعقادی خون تداخل می کنند و باعث بروز لخته در عروق می شوند. ۴۶ درصد سکته های مغزی بیماران زیر ۴۰ سال در اثر وجود همین آنتی بادی ها بوجود می آید که این نشانگان به ۲ گروه اولیه و ثانویه تقسیم می شوند در گروه اولیه هیچ علتی وجود ندارد در گروه ثانویه هم در اثر مصرف برخی از داروها آنتی بادی در خون بوجود می آید، البته این آنتی بادی ممکن است در خون افراد عادی هم دیده شود ولی این به آن معنا نیست که حتما فرد در آینده دچار سکته مغزی خواهد شد.
منبع:خبرپو و ایران
مطالب بیشتر:
علت پیچ خوردن روده چیست؟
کبد چرب غیر الکلی با مصرف گوشت
اختلال تیروئید با چشم ما چه می کند؟