پولیپ بینی علائم دلایل تشخیص و درمان آن
پولیپ بینی توده های اضافی در داخل بینی است که در اثر رشد زیاد لایه پوشاننده داخلی ( مخاط بینی) می باشد. پولیپ بینی باعث مسدود شدن مجاری بینی می شود که فرد را دچار مشکلات تنفسی می کند. از دلایل ایجاد پولیپ بینی می توان به عفونت های بینی و سینوس اشاره کرد. حساسیت و آلرژی مخاط بینی را تحریک کرده و باعث ایجاد پولیپ در داخل بینی می شود. در این مقاله به بررسی پولیپ بینی علائم دلایل تشخیص و درمان آن می پردازیم.

پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی علائم دلایل تشخیص و درمان آن
پولیپ های بینی به تورم های گوشتی گفته می شود که در دیواره داخلی بینی و سینوس های پارانیزال paranasal sinuses رشد می کنند. سینوس های پارانیزال به فضاهای پر شده از هوا گفته می شود که به حفره ی بینی مربوط می شوند. پولیپ ها ضایعات خوش خیمی هستند. در همه موارد نیاز به درمان و جراحی این پولیپ ها نمی باشد ولی در صورت نیاز به جراحی برای آشنایی با جنبه های مختلف جراحی اندوسکوپی پولیپ بینی این قسمت را از دست ندهید.پولیپ ها سایز های مختلفی دارند. رنگ پولیپ ها می تواند قهوه ای – زرد یا صورتی باشد و به شکل قطرات اشک می باشند. با رشد این پولیپ ها و افزایش تعداد آنها، شکل آنها مانند خوشه انگور می شود. پولیپ ها در یک مجرای بینی یا هر دو مجرای بینی به طور همزمان رشد می کنند. این توده ها یا به صورت تکی رشد می کنند و یا به صورت الگوی مشخصی که در نهایت به شکل خوشه در می آیند.پولیپ های بزرگ بر روند تنفس فرد اختلالاتی ایجاد می کنند که این مورد بر سیستم بویایی وی تاثیر می گذارد. این پولیپ ها می توانند موجب انسداد سینوس شده و مشکلات عدیده ای را به وجود آورند که از جمله این مشکلات می توان به عفونت های مکرر سینوس ها اشاره کرد.درصد بالایی از افراد به پولیپ بینی دچار هستند. جالب است بدانید که پولیپ بینی در مردان دو تا چهار برابر نسبت به زنان شایع تر است. پولیپ بینی در افراد جوان تر و افراد میان سال بیشتر بروز می کند. افرادی که به آسم، عفونت های مکرر سینوسی و آلرژی مبتلا هستند به احتمال بیشتری به پولیپ بینی هم مبتلا می شوند. برخی از کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک بیشتر در معرض پولیپ بینی می باشند.
علائم پولیپ بینی
پولیپ بینی علائم دلایل تشخیص و درمان آن
پولیپ های بینی علائمی مانند سرماخوردگی ایجاد می کنند، ولی همانند سرماخوردگی می باشد که درمان نشده و علائم دائمی زیر را دارد:
- ترشح از بینی
- احساس خفگی
- درد صورت و یا سر درد
- فشار در ناحیه پیشانی و صورت
- خرناس کشیدن
- فشار به سینوس ها
- آبریزش مکرر بینی
- کاهش حس بویایی و چشایی
- سر درد های دائمی در صورت وجود عفونت سینوسی
- عفونت دائمی سینوس
- انسداد بینی مزمن
- عدم توانایی در تنفس از راه بینی و در نتیجه تنفس از دهان
اگر علائم و نشانه های فوق، بیش از 10 روز ادامه یافت، حتما به دکتر مراجعه کنید. علایم و نشانه های پولیپ بینی، معمولا مانند سرماخوردگی می باشد.
دلایل ایجاد پولیپ بینی
پولیپ بینی علائم دلایل تشخیص و درمان آن
هنوز به طور قطع دلیل التهاب مزمن و در پی آن، پولیپ بینی مشخص نشده. التهابات در غشای موکوزی بینی و سینوس ها، اتفاق میفتند. این افراد اغلب سیستم ایمنی ضعیف، و مارکرهای شیمیایی گوناگونی را دارند.پولیپ بینی در هر جایی از سینوس ها و یا مجاری بینی رخ میدهد، اما عمدتا در سینوس های اطراف چشم ها، بینی و استخوان گونه دیده میشود و منجر به خشک شدن مجاری بینی می شود.
راه های تشخیص پولیپ بینی
پولیپ بینی علائم دلایل تشخیص و درمان آن
دکتر، اغلب از طریق پرسش برخی سوالات در خصوص نشانه ها، معاینات فیزیکی و معاینه بینی شما، به نتیجه میرسد.سایر تست های تشخیصی به شرح ذیل میباشد:
- آندوسکوپی بینی: یک لوله ظریف به همراه یک لنز با قدرت درشت نمایی و دوربین بسیار کوچک، دکتر را در بررسی جزئیات داخل بینی و سینوس ها، یاری میکند.
- مطالعات تصویری: تصاویر حاصل از پرتونگاری کامپیوتری، اندازه و محل پولیپ ها را در نقاط عمیق تر سینوس ها، و هم چنین میزان التهاب را مشخص میکند. این مطالعات همچنین، وجود هرگونه انسداد و گرفتگی احتمالی دیگری را هم نشان میدهد.
- تست فیبروز کیستیک: دکتر برای کودکان با پولیپ بینی، تست فیبروز کیستیک را توصیه میکند، این مورد با اثر بر روی غده ها، موکوز، اشک، عرق، و بزاق را تولید میکند. تست تشخیصی استاندارد در فیبروز کیستیک، یک تست عرق غیر تهاجمی است که تعیین میکند آیا عرق کودک شما، شورتر از حالت عادی است یا نه.
درمان پولیپ بینی
پولیپ بینی علائم دلایل تشخیص و درمان آن
با بررسی علائم بیمار و معاینه بینی توسط پزشک، پولیپ بینی تشخیص داده می شود. پولیپ بینی توسط یک وسیله نوری ساده می تواند نمایان شود. از دیگر آزمایشات تشخیصی می توان به آندوسکوپی بینی ، مطالعات تصویری و تست آلرژی اشاره کرد. ولی بهترین درمان پولیپ بینی چیست؟ جراحی پولیپ بینی به چه صورت است؟
درمان سینوزیت
درمان سینوزیت مزمن ( چه همراه با پولیپ بینی باشد و چه نباشد ) بسیار چالش برانگیز است. برای درمان این بیماری که سینوس ها درگیر هستند اقدامات مختلفی صورت می گیرد تا علائم بیماری کنترل شوند. هدف درمانی برای پولیپ بینی کاهش سایز پولیپ ها می باشد. دارودرمانی معمولاً اولین اقدام درمانی می باشد. معمولاً برای درمان پولیپ بینی در مرحله آخر از جراحی کمک گرفته می شود زیرا احتمال ظهور دوباره پولیپ بعد از جراحی هم وجود دارد.
دارو درمانی در درمان پولیپ
در ابتدا فرد مورد معاینه پزشک متخصص گوش و حلق و بینی در تهران قرار می گیرد. در صورتی که بیماری خفیف باشد با استفاده از تجویز دارو و اسپری های مخصوص عوامل زمینه ساز پولیپ بینی شامل حساسیت درمان می شود.در این روش درمانی، سایز پولیپ ها بسیار کوچک شده و گاهی اوقات از بین می روند. در زیر به برخی از دارو ها اشاره می کنیم:
- اسپری بینی کورتیکواستروئید که برای کاهش تورم می باشد و اثر ضد التهابی دارد. این روش به کوچک شدن پولیپ ها و از بین بردن بسیاری از آنها منجر می شود.
- کورتیکواستروئید تزریقی و دارویی؛ در صورتی که اسپری کورتیکواستروئید موثر واقع نشود، از نوع دارویی آن استفاده می شود. ولی به دلیل عوارض جانبی داروی خوراکی، استفاده از آن در مدت زمان محدودی مجاز است. در موارد بسیار شدید بیماری، می توان از این دارو به صورت تزریقی استفاده کرد.
- دیگر داروها به منظور درمان بیماری هایی است که به ایجاد پولیپ منجر می شوند. برای مثال از آنتی بیوتیک به منظور درمان عفونت های مزمن استفاده می شود. همچنین برای درمان آلرژی برای بیمار آنتی هیستامین تجویز می گردد.
آسم و سینوزیت
شاید با مصرف داروها پولیپ ها از بین بروند و یا اینکه علائم آنها کاهش پیدا کند اما امکان بازگشت آنها وجود دارد به همین دلیل افردی که مستعد این بیماری هستند باید هر از چند گاهی با پزشک خود در ارتباط باشند. گاهی اوقات استفاده از اسپری های استروئیدی بینی به طور منظم می تواند از عود پولیپ بینی پیشگیری کند.
جراحی آندوسکوپی سینوس
در صورت عدم بهبودی بیمار با استفاده از دارو باید پولیپ داخل بینی و سینوس ها برداشته شود. این کار از طریق جراحی آندوسکوپی سینوس انجام می شود. اگر شما بتوانید هر چه زودتر علائم پولیپ بینی را تشخیص دهید به راحتی از خطرات احتمالی ناشی از پولیپ بینی جلوپیری می نمایید.در جراحی آندوسکوپی، یک لوله نازک مجهز به لنز و دوربینی کوچک (آندوسکوپ) در سوراخ های بینی وارد می شود و به طرف حفره سینوسی هدایت می شود. از یک ابزار ظریف برای برداشتن پولیپ ها و جلوگیری از جریان مایعات از سینوس ها استفاده می شود.امکان دارد که در طول جراحی نیاز به بزرگ کردن مجرای ورودی سینوس به بینی باشد. این جراحی معمولاً به صورت سرپایی انجام می گیرد اما گاهی هم همراه با بیهوشی است. بعد از جراحی نیاز است تا از اسپری های مخصوص کورتیکواستروئید برای پیشگیری از به وجود آمدن دوباره پولیپ استفاده شود.
منبع: وبسایت دکتر رزیتا جعفری
مطالب بیشتر:
علائم عوامل درمان و پیشگیری از بیماری التهاب گلو
بیماری منییر گوش علائم تشخیص و درمان
سوالات متداول در خصوص لوزه سوم