لمینت دندان چیست؟ انواع لمینت دندان ، مزایا و معایب آن
لمینت دندان (هم لمینت سرامیکی و هم لمینت کامپوزیتی دندان) یا ونیر لایه ای است از مواد همرنگ دندان ها یا مواد سفید رنگ هالیوودی، که برای اصلاح رنگ، فرم، شکل، طول دندان ها، بستن فاطله بین دندان ها، درمان دندان های شکسته یا اصلاح طرح دندان ها استفاده می شود. این روزها این درمان یکی از رایج ترین درمان های ترمیم زیبایی دندانپزشکی به شمار می رود.
شما در این درمان زیبایی، مطابق میل خود می توانید رنگ و فرم دندان های خود را انتخاب کنید.

شرایط استفاده از لمینت دندان :
برای انجام لمینیت شرایط خاصی لازم است. برای درمان زیبایی شرایط فک و لثه باید مطلوب باشد. که این شرایط را دکتر دندانپزشک تشخیص می دهد که بیمار شرایط مطلوب برای این درمان را دارا می باشد یا نه. احیاناً اگر بیماری مشکل فکی یا تحلیل لثه یا نیاز به ارتودونسی داشته باشد برای انجام این درمان مناسب نمی باشد.
باید توجه داشت که لمینت دندان، مشکل دندان های قدامی(6 دندان) را برطرف میکند.
از مهمترین موانع انجام لمینت دندان، داشتن عادات نا مناسب دهانیست ( مثل دندان قروچه کردن) که می تواند منجر به شکستگی دندان لمینت شده گردد و یا در طولانی مدت به لمینت دندان آسیب وارد کند.
مراحل درمان زیبایی دندان با استفاده از لمینت دندان :
بیماری که از هر لحاظ برای درمان لمینیت مناسب باشد. در طی دو مرحله این درمان انجام می شود:
- مرحله اول، ابتدا بیمار در جلسه اول با تراش دندان ها در حد چند میل و بدون آسیب به دندان تراش خورده می شود و بعد از آن مرحله قالبگیری انجام می شود.
- مرحله دوم، مرحله لابراتوار دندان می باشد که توسط لابراتوار انجام می شود. لمینت دندان یک پوسته بسیار نازک از جنس سرامیک می باشد که همان جنس دندان طبیعی است و بسیار مقاوم که کاملا شبیه دندان طبیعی است و تک به تک ساخته می شود که بعد از ساخته شدن دندان ها توسط لابراتوار با مواد مخصوص به دندان های اصلی چسبانده می شود که چسب بسیار مقاوم و توسط اشعه uv انجام می شود.
مراقبت های بعد از نصب لمینت دندان :
- بعد از انجام لمینیت بیمار باید بهداشت دهان را کاملا رعایت کنند.
- از فشار زیاد یا ضربه زدن به دندان خود داری کنند.
- نخ دندان حتما باید استفاده شود هر 6 ماه یکبار برای چکاپ به دکتر خود مراجعه کنند.
- شما به راحتی می توانید بدون فشار به دندان های زیری و دندان های لمینت شده غذا میل کنید.
- لمینت برعکس کامپوزیت هیچ تغییر رنگی ندارد و از شفافیت فوق العاده برخوردار می باشد.
شما می توانید با خیالی آسوده و بدون آسیب به دندان ها از لمینت برای مرتب کردن و تغییر فرم دندان استفاده کنید. لمینیت یکی از بهترین درمان های زیبایی می باشد.
توجه:
- در صورت آسیب رسیدن به لمینیت یا شکسته شدن قابلیت تعویض آن وجود دارد و به هر دلیلی بر روی لمینیت ها تغییر رنگ به وجود آید می توان با یک پالیش به شکل اولیه خود باز گردد و شفاف و براق گردد.
- گاهی بر اثر ضربه یا فشار ممکن است لمینیت ها از روی دندان ها جدا شود که می توان با مراجعه به پزشک، به چسباندن دوباره آن اقدام کرد.
- در لمینیت دندان با مشاهده هر گونه التهاب یا قرمزی لثه برای چک آپ مراجعه کنید تا از سلامت لثه های خود مطمئن شوید.
انواع لمینت دندان:
لمینت دندان به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود که از نظر جنس و ساخت متفاوت هستند:
- لمینت سرامیکی دندان (روش غیر مستقیم) : این لمينت دندان سرامیکی از جنس سرامیک یا در اصطلاح عامیانه تر از جنس چینی هستند. دارای ظاهری زیباتر بوده، ثبات رنگ بیشتری داشته و نسبت به لمینت های کامپوزیتی مقاوم ترند. این ونیرها پس از قالب گیری در لابراتوار ساخته میشوند. هزینه ی لمینت دندان با این روش در مقایسه با روش دیگر بیشتر است.
- لمینت دندان از جنس سرامیک خود به زیر شاخه هایی تقسیم می شود که برخی از آنها به اختصار توضیح داده می شود.
- انواع سیستم های آی پی اس امپرس (IPS Empress): این نوع از لمینت دندان توسط پرس بر روی Cast (مدل قالب گیری شده از دندان) نصب شده و در کوره فرم داده می شود با نام های ایمپرس سرامیک (High pressed ceramic) هم شناخته می شود و بسیار پر کاربرد هستند.
- لمینیت های فلدسپاتیک: که از فلدسپاتیک پرسلن ساخته شده و به صورت پودر گذاری در لابراتوار ، توسط تکنسین بر روی cast فرم داده میشود.
- کادکام(CAD-CAM): در این روش ابتدا یک بلوک سرامیکی ساخته شده و سپس در یک جلسه چند ساعته روکش تولید می شود. ایراد بزرگ این نوع لمینت دندان که بیشتر بار تولیدش بر دوش کامپیوتر است، نا توانی در تولید رنگ مناسب برای لمینت دندان است.
- لمینت دندان با بیس الومینیا و زیرکونیا: طریقه ساخت این نوع لمینت دندان به این صورت است که یک زمینه از جنس اکسید زیرکونیم روی قالب گچی ساخته شده از دهان بیمار پیاده می شود و سپس به روش لایه لایه روی این زمینه شکل دندان را می سازند و در نهایت به کوره فرستاده می شود. این نوع خاص از لمینت دندان از استحکام بسیار بالایی برخوردار است. این نوع لمینت دندان به این علت که عموما در نصب به دندان دچار مشکل می شوند چندان رایج نیستند.
- لمینت کامپوزیتی (روش مستقیم ) : در مقابل لمینت سرامیکی، كامپوزيت دندان قرار دارد که نسبت به لمینت سرامیکی تراش کمتری به دندان داده میشود (و حتی در مواردی که شرایط دندانی مناسب باشد بدون تراش انجام میشود) ، میزان پایش پذیری (براق تر شدن سطح) و عبور نور کامپوزیت دندان بیشتر است و تنوع رنگ بیشتری داشته (پس میتواند کاملا همرنگ دندانهای دیگر باشند). همچنین قیمت لمینت دندان با این روش ارزان تر از روش دیگر است.

چه افرادی نمیتوانند از لمینت دندان استفاده کنند؟
- یکی از شرایط مهم، نداشتن عادت های دهانی بیمار است مانند دندان قروچه که میتواند باعث شکستگی های لمینت شده و به مرور زمان به آن آسیب وارد کند.
- کسانی که پوسیدگی های وسیع روی دندانهایشان دارند. در این صورت انجام لمینت سرامیکی دندان و کامپوزیت دندان برای این افراد به بعد از برطرف کردن پوسیدگی یا عفونت لثه هایشان موکول می شود.
- کسانی که سایش مینای دندان شدیدی دارند و بافت مینای دندان آنها کافی نیست. برای این گونه افراد معمولا به جای لمینت دندان مجبور به استفاده از انواع روکش دندان می شوند.
خیلی ها لمینت دندان را با ایمپلنت دندان اشتباه میگیرند در صورتیکه این دو کاملا از یکدیگر مجزا هستند و برای موارد خاص خودشان به کار میروند. ایمپلنت یک روش کاشت دندان به جای دندانهای کشیده شده است در حالی که لمینت به منظور زیباسازی و فرم دهی به بد شکلیها و بد رنگی های دندان استفاده می شود.
نازکی لمینت دندان چقدر است؟
لمینت دندان بسیار نازک است. پوست تخم مرغ یا لنزی بسیار نازک را در نظر بگیرید. لمینت دندان دقیقا مشابه آن ها بسیار نازک بوده و در عین ظرافت باعث حفظ مینا و عملکرد دندان میشود.
مزایای استفاده از لمینت دندان :
رنگ لمینت دندان: برتری بزرگ این روش، ثابت ماندن رنگ لمینت دندان، همرنگ بودن با دیگر دندان ها و داشتن سطح شفاف و درخشنده است. برای مثال برای افراد سیگاری که تصمیم به ترک سیگار ندارند، لمینت دندان راه مناسبی برای داشتن لبخندی زیباست.
کاربرد درمانی: در برخی مواقع لمینت دندان برای درمان پوسیدگی دندان به کار می رود.
نصب نسبتا آسان: لمینت دندان معمولا به تغییر شکل زیاد دندان نیاز ندارد وبعد از نصب ظاهری شبیه به دندان واقعی دارد. نکته مهم دیگر اینکه در فرآیند نصب لمینت دندان، آسیبی به مینای دندان وارد نمی شود.
معایب و عوارض استفاده از لمینت دندان :
حساسیت های مدت دار بعد از درمان: درمان لمینت هم مانند بقیه ی درمان های ترمیم دندان با حساسیت گرما و سرما روبروست و بعداز مدت زمانی این حساسیت از بین می رود.
شکستگی دندان لمینت شده: برای اینکه طول عمر دندان درمان شده بالا رود باید فرد از ابتدا شرایط درمان را داشته باشد و به درستی انتخاب گردد و به بیماری های دهانی دچار نباشد تا از شکستگی دندان کاهش یابد و یکی از عواملی که طول عمر دندان را بالا میبرد نخوردن غذاهای سفت و گاز زدن های سخت بوده . اگر دندانی که درمان شده است و به علت های متفاوت با پریدگی و شکستگی همراه شود میتوان در ترمیم کردن آن با لمینت های سرامیکی و یا کامپوزیتی آن را اصلاح کرد.
غیرقابل بازگشت بودن: به علت تراش دندان امکان برگشت به حالت اولیه ممکن نیست (امکان برداشتن لمینت).
تغییر رنگ لمینت: با خوردن نوشیدنی ها و غذاهای رنگدار و کشیدن قلیان و سیگار و خوردن چای و قهوه در مرور زمان به تغییر رنگ دادن لبه های دندان منجر شده و هرچقدر که این مواد بیشتر مصرف میشوند تغییر رنگ دندان نیز بیشتر شده و تاثیر بیشتری میگذارد و با کم کردن خوردن این مواد رنگی به سلامت دندان خود اهمیت داده و از تغییر رنگ آن پیشگیری کرده.
طول عمر دندان لمینت شده :
در بیشتر موارد افراد سوال میکنند که ممکن است لمینت از دندان جدا شود و یا در مرور زمان پوسیده شود که باید گفت لمینت که به درستی نصب شود و طراحی دقیقی داشته باشد هیچوقت از دندان جدا نمیشود ولی اگر به درستی نصب و طراحی نشود احتمال جداشدنش وجود داشته.
اگر محیط دهان با تغییرات گرما و سرما روبرو شود باعث جداشدن لمینت شده و باید کارهای مراقبتی لازم را انجام داد تا از آسیب رسیدن به آن جلوگیری گردد. از گاز زدن و جویدن ته دیگ ها و میوه های سفت باید خودداری کرد و مراقبت های لازم انجام گیرد تا عمر لمینت دندان افزایش پیدا کند.
دندانی که روی آن ترمیم لمینت انجام شده به همان اندازه پوسیده میشود که دندان طبیعی میپوسد و به همان اندازه که به دندان طبیعی اهمیت بهداشتی داده میشود باید به دندان درمان شده نیز داد تا سالم بماند.
لمینت به عنوان پوششی است که فقط روی دندان را در بر گرفته و اگر بهداشت دهان رعایت نشود باعث ایجاد پلاک میکروبی در آن شده و پوسیده شود و باید آن را از پشت ترمیم کرد.