معرفی انواع گرمی و سردی
مواد غذایی ای که مصرف می کنید می توانند به اندازه دارو قوی باشند و تاثیرات زیادی روی بدن بگذارند. آیورودا که به آن “علم زندگی” هم می گویند اعتقاد دارد که فرد باید یک برنامه غذایی متعادل برای حفظ سلامت بدن داشته باشد. هر ماده غذایی خصوصیات و ویژگی های منحصر به فردی دارد که تاثیر زیادی روی بدن می گذارد. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام به بررسی مواد غذایی گرم و سرو می پردازیم. با کمک این راهنما می توانید مواد غذایی که بدن شما را گرم تر کرده و سردی را از بدنتان دور می کند را در برنامه غذایی خود بگنجانید. شایان ذکر است اینکه مواد غذایی گرم تاثیری بر روی ویروس هایی مثل کرونا دارد، از نظر علمی اثبات نشده است و توسط پزشکان توصیه نشده است.
انواع گرمی که سردی بدن را از بین می برند
لبنیات هایی همچون شیر گوسفند، ماست چکیده، شیر تازه گاو محلی و کره
صیفی جاتی همچون خیار چنبر، گرمک و خربزه و طالبی
ریشه جاتی مانند زردک، سیب زمینی ترش، هویج، شلغم و انواع ترب ها
سبزیجاتی مانند شبدر، ترب و تربچه، بادنجان، فلفل سبز، چغندر، پیاز، سیر، موسیر، کلم قمری، پونه، نعناع، ترخون، پیازچه، شاهی، جعفری، ریحان، رازیانه، شنبلیله، شاهتره، شوید، کرفس، گزنه، مارچوبه، تره، تره فرنگی، مرزه، برگ چغندر
حبوباتی مثل انواع لوبیا، گندم، جوی دو سر ، نخود، لپه
گوشت، پاچه، گوشت گوسفندی، مرغ محلی، زبان و چشم، میگو، جگر سیاه و سفید، بوقلمون، گوشت آهو، گوشت اردک، گوشت گاو، گوشت بلدرچین، گوشت گنجشک، گوشت شتر مرغ، گوشت شتر، گوشت کبوتر، گوشت خروس، کباب و دل
میوه هایی مثل آناناس، انگور، سیب های شیرین، انجیر تازه و خشک شده، خرما، بالنگ، مویز، گیلاس، قیسی، موز، گلابی، انواع توت ها و کشمش ها، انبه، به، زیتون، نارگیل
ادویه هایی همچون آویشن، اسپند، چای سبز و چای سیاه، خردل، دارچین، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، زنیان، زیره، سیاهدانه، فلفل، گلپر، وانیل، هل و نمک
مغزهای گیاهی مثل بادام درختی شیرین، کنجد، تخم طالبی، تخم خربزه، بادام زمینی
روغن گاو، دنبه، روغن بادام تلخ، سمنو، خاکشیر، روغن کنجد، شیره انگور
بادام درختی تلخ، بادام کوهی، پسته کوهی، پسته، تخم آفتابگردان، چلغوز، فندق، گردو، بادام هندی
روغن زیتون، شیره خرما، عسل، شکر سرخ یا سفید
بررسی سردی و گرمی 15 ماده غذایی پر مصرف ایرانی ها
در زندگی روزمره مان مواد غذایی گوناگونی را مصرف می کنیم بدون این که بدانیم چه تاثیری روی بدن مان دارند. مواد غذایی مصرفی می توانند دو نوع باشند: مواد غذایی با طبع سرد و مواد غذایی با طبع گرم. طبق آیورودا مواد غذایی که تاثیر خنک کننده روی بدن دارند و تاثیر عمیقی روی متابولیسم دارند، طبع سرد دارند. در حالی که مواد غذایی ای که بدن را گرم نگه می دارند و با تغییرات فصلی مقابله می کنند در دسته بندی طبع گرم قرار می گیرند. برای سالم ماندن باید با طبع این ۱۵ ماده غذایی رایج آشنا شوید.
۱ – زردچوبه
زردچوبه از خانواده زنجبیل (Curcuma longa plant) است. زردچوبه طبع گرمی دارد، گردش خون را افزایش می دهند و به گوارش کمک می کند.
۲ – عسل
عسل طبع گرمی دارد و بیش از یک شیرین کننده است. ممکن است از شنیدن این موضوع سورپرایز شوید اما باید بدانید که عسل برای کل بدن گرما فراهم می کند. عسل برای درمان سرماخوردگی و مشکلات مربوط به شکم خیلی موثر است.
۳ – زنجبیل
زنجبیل یک ماده غذایی بهبود بخش است، طبع گرمی دارد و برای دفع سموم از بدن استفاده می شود. به علاوه در درمان سرماخوردگی، سرفه و مشکلات مربوط به شکم نیز موثر است.
۴ – فلفل سیاه
فلفل سیاه طبع گرمی دارد و قسمت مهمی از طب آیورودا در نظر گرفته می شود. فلفل سیاه برای مغز اکسیژن فراهم می کند و برای درمان سرفه و سرماخوردگی و بهبود گوارش موثر است.
۵ – زعفران
از زعفران به طور گسترده برای درمان مشکلات پوستی و بهبود حافظه استفاده می شود. خیلی از افراد نمی دانند که زعفران طبع گرمی دارد. وقتی زعفران همراه با شیر مصرف شود می تواند به مردان کمک کند که بر ناتوانی جنسی غلبه کنند.
۶ – دانه کنجد
ممکن است تعجب کنید که چرا در زمستان وعده های غذایی زیادی با کنجد درست می شوند. کنجد به خانواده کنجدیان (Pedaliaceae) تعلق دارد، طبع گرمی دارد و برای گرم نگه داشتن بدن موثر است.
۷ – دارچین
اعتقاد بر این است که دارچین طبع گرمی دارد. طبق طب آیورودا، دارچین به تنظیم واتا (vata) و آرام کردن کافا (kapha) کمک می کند. یک فنجان چای دارچین را در زمستان امتحان کنید، تا متوجه تغییراتی در دمای بدن شوید.
8 – پیاز
پیاز طبع گرمی دارد و دمای بدن را افزایش می دهد. در نتیجه به سوپ و سایر غذاها افزوده می شود تا از سرماخوردگی پیشگیری کند.
9 – سیر
به سیر، ادویه ضد پیری می گویند. سیر یک ماده غذایی قوی است که در دسته بندی مواد غذایی گرم قرار می گیرد. سیر طبع گرمی دارد اما ممکن است از شنیدن این که طبق طب آیورودا سیر یکی از محدود مواردی است که ۵ الی ۶ مزه دارد، سورپرایز شوید. مزه های سیر عبارتند از تند، تلخ، شیرین، نمکی و گس. سیر می تواند سرماخوردگی را درمان کند و به تقویت گوارش کمک کند.
10 – رازیانه
رازیانه به راحتی قابل جویدن است و مزه تلخ تا شیرین دارد. اعتقاد بر این است که رازیانه طبع سردی دارد. رازیانه تاثیر خنک کننده روی معده دارد و سطح اسیدی بودن معده را کاهش می دهد. به علاوه به تنظیم واتا و کافا در بدن کمک می کند.
۱۱ – برنج
آیا تا به حال اتفاق افتاده که هنگامی که دچار سرماخوردگی و سرفه شده اید، مادرتان به شما پیشنهاد دهد که از مصرف برنج بپرهیزید؟ علت این موضوع این است که برنج طبع سردی دارد. برنج (چه قهوه ای و چه سفید) بدن را خنک می کند؛ و در طول سرماخوردگی و سرفه باید بدن را گرم نگه دارید. مصرف برنج در این شرایط (چه به صورت سرد و چه به صورت گرم) می تواند بیماری تان را تشدید کند و اختلال تان را بدتر کند.
۱۲ -گوجه
گوجه یک ماده غذایی سالم است، طبع سردی دارد و سرشار از مواد مغذی است. اما طبق طب آیورودا گوجه تنها ماده غذایی ای است که در عملکرد سه دوشا (dosha) با نام های واتا، پیتا و کافا اختلال وارد می کند. طبق طب آیورودا باید توازن بدن را حفظ کرد که مصرف گوجه در این زمینه کمکی نمی کند.
۱۳ – موز
موز میوه ای است که طبع سردی دارد و بیماران دچار آسم، سرماخوردگی و سرفه نباید آن را مصرف کنند. اگر احساس سوزش در بدن دارید باید موز مصرف کنید، چون به خنک کردن فوری بدن کمک می کند و احساس سوختن را برطرف می کند.
۱۴ – ریحان
ریحان یک ادویه معطر است و به صورت تازه و خشک شده در دسترس است. ریحان طبع گرمی دارد. به علاوه در درمان اختلالات تنفسی موثر است. ریحان برای افراد دچار اختلالات معده و مشکلات خواب موثر است.
۱۵ – ماست
ماست طبع سردی دارد و به تسکین دوشای واتا در بدن کمک می کند. باکتری های موجود در ماست به کاهش نفخ و یبوست کمک می کنند. هنگامی که سرماخورده اید یا آنفولانزا دارید باید از مصرف ماست بپرهیزید.
منابع غذایی با طبع گرم
میوه ها: (خصوصا میوه های شیرین)؛ نارگیل، میوه گواوا، شاه بلوط، زردآلو، سرخالو، میوه ماندارین، انبه، هلو، تمشک
سبزیجات: (خصوصا سبزیجات تند)؛ پیاز، تره فرنگی، پیازچه، سبزی خردل، کدو تنبل، پیاز بهاره
دانه ها، بقولات، غلات: گردو، مغز پسته، دانه کاج، جو، برنج چسبناک و شاه بلوط
گوشت قرمز، مواد غذایی دریایی و محصولات لبنی: کره، گوشت مرغ، گوشت بره، صدف، میگو و گوشت آهو
ادویه ها، چاشنی ها و مایعات: فلفل سیاه، شکر، دارچین، میخک، قهوه، زیره سبز، رازیانه، سیر، زنجبیل، جینسینگ، جوز هندی و سرکه
منابع غذایی با طبع سرد
میوه ها: (خصوصا میوه های ترش و اسیدی)؛ سیب، گریپ فروت، کیوی، مرکبات، گلابی، آناناس، توت فرنگی، هندوانه و موز
سبزیجات: (خصوصا سبزیجات آبدار)؛ مارچوبه، جوانه بامبو، کرفس، خیار، سبزیجات سبز رنگ برگدار، بادنجان، کاهو، قارچ، اسفناج و گوجه
دانه ها، بقولات،غلات: جو، ارزن، دانه سویا، توفو، گندم و گندم سیاه
گوشت قرمز، مواد غذایی دریایی و محصولات لبنی: پنیر، سفیده تخم مرغ، سرشیر، جلبک دریایی، ماست و صدف
ادویه ها، چاشنی ها و مایعات: داودی، نمک، روغن کنجد، سس سویا و چای
منبع: دکتر سلام
مطالب بیشتر:
رنگ مو با طب سنتی
عفونت ادراری خود را به صورت سنتی درمان کنید
معرفی قوی ترین آرام بخش های خوراکی