فواید و عوارض قرص پیراستام
این دارو یک داروی مکمل است که از اسید آمینو بوتریک گرفته می شود که یک ترکیب مصنوعی است که برای بهبود عملکرد مغز استفاده می شود ولی اکثرا ثابت شده که دارای اثرات ملایم و معتدل هستند. پیراستام یکی از اولین داروها در نوع خود بود که رواج پیدا کرد و فرمول آن مربوط به شرکت داروسازی یو.سی.بی واقع در بلژیک است.عملکرد پیراستام در مغز چگونه است؟ این دارو تاثیرات روانی متعددی دارد چون می تواند سامانه های انتقال عصبی را منظم و متعادل نماید. تحقیقات نشان می دهند که این دارو می تواند تاثیرات مفیدی برسلامت ذهنی-ادراکی داشته باشد که این به دلیل خواص حفاظت عصبی و ضد تشنجی آن، توانایی اش برای بهبود گردش خون و عملکرد مغز برای تشکیل و سازماندهی مجدد ارتباطات عصبی به ویژه در واکنش به یادگیری یا کسب تجربه می باشد.بنا بر مقررات هر کشور، این دارو بنام پیراستام یا اسامی تجاری دیگری مثل دیناژن، میوکالم، نوتروپیل و کروپی به فروش میرسد.
موارد استفاده از این دارو
وقتی صحبت از سلامتی و بهبود شرایط بدنی و احساس رفاه می شود، این دارو چه نقشی دارد؟ هنوز تحقیق بیشتری نیاز است تا تایید شود که پیراستام سالم و موثر است ولی پژوهش هایی که تا به حال انجام شده اند، اعلام می کنند که موارد استفاده از این دارو می تواند شامل شرایط زیر باشد:
افزایش سیالیت غشای سلولی که برای انجام وظیفه مناسب، زیست پذیری، رشد و تولید مثل سلول ها لازم است
حفاظت دربرابر ناهنجاری های عصبی مثل آلزایمر و دمانس
جلوگیری از زوال عقل
کاهش تشویش و اضطراب
کمک به درمان صرع از جمله نوعی که واکنش غیر ارادی نامیده می شود
کمک به بهبودی پس از بازیابی به دلیل ضربه خوردن و صدمه مغزی
جلوگیری از تنگ شدن رگ های خونی و بهبود گردش خون
جلوگیری از لخته شدن خون در رگ ها و قلب به وسیله چسبیدن به سلول های داخل رگ ها
درمان سرگیجه
کمک به بازیابی پس از مصرف بیش از حد الکل و مواد مخدر مثل هروئین
کمک به درمان بی خوابی
کمک به درمان کم خونی سلولی
مداوای ناهنجاری عصبی و عضلانی که یک بیماری است که باعث حرکات تکراری غیرارادی به دلیل استفاده طولانی از داروهای مربوط به روان درمانی می باشد.
مقدار مصرف این دارو و نحوه تهیه
در ایالات متحده، پیراستام به عنوان یک دارو یا مکمل غذایی در دسترس نیست ولی می تواند به آسانی از طریق اینترنت خریداری شود. در حال حاضر مقدار مصرف پیراستام به شرح زیر است:
روزانه بین 1.6 و 4.8 گرم پیراستام از طریق دهان بخورند. مقادیر بالاتر از 9.6 گرم در روز در بعضی تحقیقات استفاده شده اند، هر چند که بیشترین مقداری که توصیه می شود، معمولا 1600 میلی گرم است که 3 بار در روز مصرف می گردد و حداکثر به 4800 میلی گرم می رسد.در بعضی تحقیقات، مقادیر زیادی از پیراستام مورد نیاز بوده اند تا دارای فایده باشند. همچنین مشخص شده که تفاوت های زیادی در بین استفاده کنندگان از پیراستام وجود دارند، یعنی افراد به طور متفاوتی به یک مقدار ثابت از پیراستام واکنش نشان می دهند که دلیل آن کاملا مشخص نیست.در اکثر موارد، پیراستام برای افراد زیر 16 سال تجویز نمی شود. این موضوع بخصوص وقتی صحیح است که با یک پزشک تغذیه مشورت گردد و لذا همیشه قبل از استفاده از مکمل های جدید، با پزشک خود صحبت کنید.در بعضی پژوهش ها، پیراستام به کودکان داده شد تا به درمان بیماری هایی مثل هجی کردن هایی که نیاز به توقف تنفس دارند یا افرادی که مبتلا به بی خوابی هستند، بپردازند. مقادیر بین 40 و 100 میلی گرم در هر کیلوگرم از وزن بدن، به شکل ایمن و سالم در کودکان آزمایش شدند.پیراستام می تواند در هر ساعت از روز مصرف شود و نیازی به خوردن آن همراه با غذا نیست و در آب هم حل می شود و لذا با معده خالی نیز هضم می گردد.
اثرات جانبی و خطرات پیراستام
پژوهشگران معمولا پیراستام را دارویی تلقی می کنند که به خوبی تحمل می شود، هرچند که تاثیرات جانبی مختلفی راجع به آن گزارش شده است. تاثیرات جانبی پیراستام چه هستند که باید از آن آگاه باشیم و تاثیرات بالقوه جانبی آن می تواند شامل موارد زیر باشند:
مشکلات گوارشی مثل اسهال
خواب آلودگی و خستگی
بی خوابی
افزایش بیقراری، بیش فعالی و عصبانیت
وخیم شدن افسردگی
تشنج عضلانی
خارش پوست
کاهش توانایی در رانندگی
اثرات منفی توقف استفاده از پیراستام
همچنین این امکان وجود دارد که از پیراستام به همراه داروهای دیگر استفاده نمود و اختلالات دارویی با داروهایی مثل کیلوستازول، پراسوگرل، تیسولپدین و تیروفیبان گزارش شده است.بعضی تحقیقات دریافته اند که پیراستام هنگامی می تواند خطرناک باشد که توسط افرادی با بیماری های خاص مصرف شود مثل مشکلات کبدی، مشکلات کلیه ای، اختلالات خونی و خونریزی. چون دلایل و مدارک کافی برای سالم بودن پیراستام وجود ندارد، این دارو نباید توسط سالخوردگان یا در طول بارداری و شیردهی مادران مصرف گردد.
منبع: سلام دکتر
مطالب بیشتر:
موارد مصرف قرص مدافینیل
عوارض و فواید قرص ریتالین
موارد مصرف قرص لوزارتان