با خواص شگفت انگیز هندوانه ، طالبی و خربزه آشنا شوید
روزنامه آرمان: طالبی، هندوانه و خربزه همگی از خانواده خيار، كدو و كدو تنبل هستند كه به صورت بوتهای بر روی زمين رشد می كنند.
جلوگيری از گرفتگی عروق
بتاكاروتن يک آنتی اكسيدان قوی محسوب ميشود. آنتی اكسيدانها به طور موثری از بروز بيماری های قلبی و عروقی جلوگيری می كنند. نقش آنتی اكسيدانها جمعآوری راديكالهای آزاد اكسيژن از بدن است. در اثر افزايش راديكالهای آزاد اكسيژن در بدن چرب یهای موجود در خون به خصوص LDL اكسيده می شوند. اكسيده شدن LDL مرحله آغازين تشكيل پلاک در سطح عروق خونی است. چنانچه ميزان چربی هاي خون كنترل شده و مواد غذايی سرشار از آنتی اكسيدانها به ميزان كافی در رژيم غذايی وجود داشته باشد، از اكسيداسيون LDL و در نتيجه گرفتگی عروق جلوگيری می شود. مصرف مقدار متعادل و متناسب طالبی می تواند تامين كننده مقدار كافی از بتاكاروتن باشد.
عجیب اما واقعی
اگرچه ممکن است این خبر کمی عجیب به نظر برسد، اما اگر فقط مقداری نمک روی سطح هندوانه بریزید متوجه خواهید شد که طعم و مزه آن در مقایسه با قبل شیرین تر خواهد شد و البته اگر مقدار بیشتری نمک روی آن بریزید آنگاه طعم شورمزه آن را به خوبی احساس خواهید کرد.اگر هندوانه را در زیر میکروسکوپ بررسی کنید، خواهید دید بافت این میوه متشکل از هزاران سلول بسیار کوچک است. همه این سلول ها دارای غشایی هستند که ما از آن به عنوان یک غشای نیمه تراوا نام می بریم. از ویژگی های منحصربه فرد غشاهای نیمه تراوا این است که آب به آسانی به آن ها وارد یا از میانشان خارج می شود.
كم شيرينها كم كالری هستند؟
متاسفانه، گاهی برخی از افراد به خصوص آنهايي كه دچار اضافه وزن يا ديابت هستند، گمان ميكنند اگر هندوانه يا خربزهای، شيرين نباشد، بنابراين قند و كالری ندارد و آنها ميتوانند با خيال راحت از آن خوراكی به هر ميزان كه دلشان خواست، ميل كنند. در صورتی كه اصلا اين طور نيست. در واقع، نشاسته موجود در صيفی جات در طول مدت رسيدن ميوه با تبديل شدن به قند باعث شيرين تر شدن آن می شود. اگر هر كدام از صيفی ها، شيرينی لازم را نداشته باشند به اين معناست كه شرايط آب و هوايی يا زراعی مناسب برای تبديل نشاسته به قند درون آنها وجود نداشته است، اما همين صيفی های كم شيرين هم دارای كالری هستند و مصرف بيش از اندازه آنها توصيه نميشود.
پيشگيری از آب مرواريد
مصرف مقدار كافی از بتاكاروتن می تواند در پيشگيری از بروز كاتاراكت نيز موثر باشد. بروز آب مرواريد علل متفاوتی دارد. ديابت، اشعه ماوراء بنفش خورشيد و برخی بيماری ها از علل بروز كاتاراكت در سنين بالا هستند. به نظر می رسد تجمع راديكالهای آزاد اكسيژن با تخريب لنز چشم و غشاء سلولها به تدريج سبب تاری چشم و كاتاراكت می شود. بررسيهای زيادی كه توسط دانشمندان انجام شده است نشان می دهند كه مصرف ميوههای غنی از آنتی اكسيدانها در پيشگيری و تاخير بروز كاتاراكت موثر است.
رنگدانه قرمز رنگ هندوانه
با توجه به اينكه هندوانه و طالبی از يک خانواده هستند از لحاظ كليه خواص تغذيهای مشابه ميباشند. هندوانه نيز مانند طالبی منبع خوبی از بتاكاروتن، ويتامين A و پتاسيم است و اگرچه مقدار اين سه ماده در هندوانه كمتر از طالبی است، اما همچنان منبع خوب اين مواد مغذی محسوب ميشود. علاوه بر آن هندوانه سرشار از ليكوپن است. ليكوپن رنگدانه قرمز است و مسئول ايجاد رنگ قرمز در ميوههايی نظير هندوانه و نيز گوجه فرنگی ميباشد. ليكوپن جزء گروه آنتی اكسيدانها است و از اكسيداسيون چربی های غشای سلولی و تخريب DNA سلولها و سرطانی شدن آنها جلوگيری می كند. يكی از شناخته شدهترين خواص ليكوپن پيشگيری از بروز سرطان به خصوص سرطان پروستات می باشد. علاوه بر آن ليكوپن در پيشگيری از بروز بيماريهای قلبی و عروقی نيز موثر است. علاوه بر خواص آنتی اكسيدانی كه ليكوپن دارد و مانع اكسيداسيون LDL می شود، همچنين ليكوپن با مهار آنزيمهای توليدكننده كلسترول سبب كاهش مقدار كلسترول خون شده و می تواند از تشكيل پلاک های چربی در جدار عروق جلوگيری نمايد.
ارتقای سيستم ايمنی
بتاكاروتن همچنين در ارتقاء سيستم ايمنی بدن موثر است. هنگامی كه در بدن عفونت ايجاد می شود گويچههای سفيد فعال شده و با چندين عملكرد متفاوت سبب از بين رفتن عوامل بيماری زا می شوند. يكی از اين مكانيسمهای دفاعی ايجاد راديكالهای آزاد اكسيژن می باشد. گرچه راديكالهای آزاد اكسيژن در از بين بردن عوامل بيماری زا موثر هستند، اما چنانچه از محيط بدن حذف نشوند سبب تخريب سلولهای بدن و حتی گويچههای سفيد كه عوامل تدافعی بدن هستند نيز می شوند. بتاكاروتن به عنوان يک آنتی اكسيدان قوی، با حذف راديكالهای آزاد اكسيژن از بدن، سبب محافظت سيستمهای دفاعی بدن می شود. همچنين بتاكاروتن در توليد بيشتر لنفوسيتهای T و B كه از مهم ترين سيستمهای دفاعی هستند نقش دارد.
منبع پتاسيم و رفع كمآبی
علاوه بر بتاكاروتن طالبی يكی از منابع مهم تامينكننده پتاسيم برای بدن است. پتاسيم نقش بسيار مهمی در انتقال امواج عصبی از مغز به عضله دارد، بنابراين كمبود آن می تواند باعث اختلال در عملكرد صحيح سيستم عصبی بدن و ماهيچهها شود. همچنين پتاسيم با مكانيسمهای متفاوت سبب گشادي عروق و بهبود جريان خون می شود و كمبود آن می تواند با ايجاد انقباض در عروق زمينه بروز سكتههای مغزی را فراهم آورد. معمولا در آب و هوای گرم و در كسانی كه فعاليت بدنی شديد دارند مقدار زيادی پتاسيم همراه با سديم از بدن دفع ميشود.
پيشگيری از سرطان
طالبی يكی از منابع غنی از بتاكاروتن و ويتامين A است. بتاكاروتن كه در گياهان وجود دارد، رنگدانهای به رنگ نارنجی است كه پس از مصرف می تواند در دستگاه گوارش به ويتامين A تبديل شود. ويتامين A نقشهای بسيار متعددی در بدن دارد كه از جمله آنها می توان به ارتقاء سيستم ايمنی بدن، توليد مثل و بينايی اشاره نمود. يكي از فوايد مصرف بتاكاروتن پيشگيری از بروز سرطان است. بررسی ها نشان ميدهند كه مصرف زياد ميوههای حاوی بتاكاروتن شيوع تومورهای سرطانی را كاهش می دهد. علاوه بر سرطان ريه بتاكاروتن از بروز سرطانهای حفره دهان، حلق، گلو، معده، پروستات و سرطان كولون نيز پيشگيری می نمايد.
كدام قسمت را می توان خورد؟
معمولا صيفی جات پوست ضخيمی دارند. برخی از افراد فقط قسمتهای نرم و شيرين آنها را استفاده ميكنند و برخی ديگر هم تمامی قسمتهای خوراكی آن را می خورند و پوست نازكی از آن را دور می اندازند. دراين باره بهتر است بدانيد اگر شما پوست ضخيم و بيرونی آنها را به خوبي بشوييد، می توانيد بدون نگرانی آنها را ميل كنيد. اتفاقا، هرچه صيفی جات به سمت پوست می روند، تجمع فيبر در آنها بيشتر می شود و هرچه بيشتر به سمت گوشت می روند، تجمع مواد قندی در آنها افزايش پيدا می كند.
موضوع: با خواص شگفت انگیز هندوانه ، طالبی و خربزه آشنا شوید
مطالب مرتبط:
خواص و فواید میوه گل نسترن
فواید میوه ها و سبزیجات نارنجی رنگ
خواص میوه پاپایا برای سلامت پوست و مو
خواص سبزیجات و میوه های بنفش رنگ