10 خوراکی تحریک کننده میگرن
به گفتهی دکتر پترلین، پیش از آنکه بخواهید همهی این اقلام خوراکی را از رژیم غذاییتان حذف کنید، نکتهای را باید به ذهنتان بسپارید: روزهداری یا پرهیز از غذا خوردن، خود میتواند محرک بزرگتری برای ایجاد میگرن در زنان باشد. این نکته را نیز به یاد داشته باشید، اگر میخواهید از خوراکیهای موجود در این فهرست اجتناب کنید، باید سری به یخچال بزنید و چیزهایی جایگزین برایشان بیابید. (البته باید به طور کلی سوسیس و کالباس را کنار بگذارید)

در ادامه ۱۰ خوراکی تحریک کننده میگرن را به شما معرفی میکنیم که باید از آن ها پرهیز کنید
۱. الکل
شراب، به ویژه شراب قرمز یک خوراکی تحریک کننده میگرن است. طبق بررسی پژوهشگران در برزیل، مبتلایان به میگرن اظهار میکنند الکل تا بیش از ۳۰ درصد نقش مهمی در حملات میگرنی ایفا میکند. دلیل این مسئله همچنان جای بحث دارد، ولی برخی متخصصان معتقدند ترکیبات خاصی نظیر تانن و فلاونوئیدها در شراب وجود دارند که ممکن است باعث این مسئله شوند. یک پژوهش که در ۲۰۱۴ بهعمل آمد، نشان داد شرابهای قرمزی که حاوی مقدار بیشتری تانن هستند قدرت تحریککنندگی بیشتر دارند. به علاوه، به گفتهی دکتر پترلین نوشیدن الکل ممکن است باعث کمآبی بدن شود، که همین مسئله نیز به ایجاد سردرد کمک میکند.
۲. کافئین
بر اساس یک پژوهش در ۲۰۰۹، اگر در معرض میگرن قرار دارید، شاید بهتر باشد در مصرف قهوه یا نوشابه تجدیدنظر کنید: مصرف زیاد این قبیل خوراکیها میتواند باعث ایجاد حملههای میگرنی شود، احتمالا به این دلیل که کافئین روی برخی گیرندهها در مغز تاثیر میگذارد، که این گیرندهها با میگرن در ارتباط هستند. به گفتهی دکتر پترلین، مصرف نوشیدنیهای کافئیندار را به روزانه یک تا دو فنجان کاهش دهید.
ولی به گفتهی وی نکتهای در این میان وجود دارد: از آنجا که کافئین تاثیری آرامبخش دارد، مصرف مقداری اندک از آن در هنگام بروز حملهی میگرنی میتواند فرد را از حالتی که در آن درد آنچنان شدید میشود که ممکن است فرد درخواست مرگ کند، رها سازد – البته تاثیر کافئین به شرطی است که فرد پیش از به وجود آمدن این حالت در مصرف کافئین زیادهروی نکرده باشد.
۳. پنیر کهنه
گورگونزولا، کامامبر، و چدار. پنیرهای کهنه (یعنی همان خوشمزهترین پنیرهای دنیا) از لحاظ طعم و بافت بسیار محبوب و دوستداشتنی هستند – ولی از آنجا که هیچ چیز در دنیا منصفانه نیست، آنها به عنوان یکی از تحریککنندههای میگرن تلقی میشوند. متخصصان به طور دقیق نمیدانند چه عاملی باعث این مسئله میشود، ولی پژوهشها نشان میدهند پنیرهای کهنه ممکن است حاوی ترکیباتی به نام تیرامین باشند که در کار انتقالدهندههای عصبی اخلال ایجاد میکند و به میگرن منجر میشود.
۴.گوشتهای فرآوری یا دودی شده
هاتداگ، سوسیس یا حتی همان ساندویچ بوقلمونی که برای ناهار نوش جان کردید – به اعتقاد ربکا تراب، متخصص مغز و اعصاب، میتوانند به عنوان خوراکی تحریک کننده میگرن شناخته شوند. این محصولات گوشتی ممکن است حاوی مادهی نگهدارندهای به نام نیترات سدیم باشند، و پژوهشگران معتقدند این مادهی افزودنی ممکن است باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در مغز و به سردرد منجر شود.
۵. اماسجی
شاید با مونوسدیم گلوتامات (اماسجی) آشنا باشید – از این ماده در سالهای اخیر، عمدتا به دلیل ارتباط احتمالیاش با چاقی به خوبی یاد نمیشود؛ ولی شک و گمانّهایی نیز در مورد ارتباطاش با میگرن وجود دارد. اگرچه شواهد کامل و جامعی در دست نیست، ولی بر اساس یک پژوهش در ۲۰۰۸، امکان دارد ۵/۲ درصد از سردردهای میگرنی به خاطر مصرف این ماده به وجود بیایند. اگر تصمیم دارید از مصرف این ماده اجتناب کنید، بهتر است بدانید بر اساس گزارش سازمان غذا و داروی امریکا، اماسجی در غذاهای چینی و محصولات بستهبندی شده یافت میشود؛ ولی همچنین این ماده به صورت طبیعی در گوجهفرنگی، پنیر، و موادی نظیر پروتئینهای گیاهی هیدرولیز شده نیز وجود دارد.
۶. مرکبات
در مورد این گروه غذایی همچنان شک و تردید وجود دارد – برخی مطالعات میان مرکبات و میگرن ارتباط پیدا مستقیم پیدا کردهاند، در حالی که پژوهشهای دیگر از صحت این ادعا مطمئن نیستند. ولی به گفتهی دکتر تراب، همچنان احتمال میرود مرکبات در برخی از مبتلایان به عنوان خوراکی تحریک کننده میگرن عمل کنند، از این رو قطعا این میوهها به عنوان عامل احتمالی تحریک میگرن – هرچند نادر – در مظان اتهام قرار دارند. دکتر تراب توصیه میکند، برای آنکه بتوانید عوامل اصلی سردردهایتان را شناسایی کنید بهتر است همیشه یک یادداشت روزانه، یا روی تقویم یا در یک دفترچه، از آنها تهیه کنید. زمان بروز میگرن، شدت حملهها، غذاهای مصرفی، و هرگونه داروهایی را که استفاده کردهاید، یادداشت کنید.
۷. آسپارتام (شیرینکنندهی مصنوعی)
شیرینکنندهی مصنوعی که همیشه بحثبرانگیز و خبرساز بوده است، این بار نیز به عنوان عامل احتمالی ایجاد میگرن در برخی افراد شناخته میشود. دکتر لوییز کلبانوف، متخصص مغز و اعصاب در مرکز سردرد دانشکدهی پزشکی ویل کرنل، میگوید: “این ماده جزء نخستین چیزهایی است که از بیماران میخواهم از رژیم غذایی روزانهشان حذف کنند.” این توصیه بیشتر بر اساس مشاهدات و تجربیات است تا مطالعات دقیق و کنترلشده، ولی اگر قصد دارید شما نیز از مصرف آسپارتام خودداری کنید، بهتر است بدانید این ماده در خوراکیهای بستهبندی شده و نوشیدنیها نظیر نوشابههای رژیمی، صبحانههای آماده، پودینگها، ژلاتین و غیره وجود دارد.
۸. حبوبات
به گفتهی دکتر تراب، لوبیا، لپه، و عدس نیز از دیگر عوامل گروه خوراکی تحریک کننده میگرن به شمار میروند، با این حال میزان خطر این قبیل خوراکیها از الکل و کافئین بسیار کمتر است. متخصصان هنوز به جواب دقیقی برای این پرسش دست نیافتهاند چرا حبوبات باعث تحریک مبتلایان به میگرن میشوند، ولی پژوهش دیگری بهعمل آمده که به اهمیت غذاهای گیاهی در دفع این قبیل سردردها اشاره کرده است: مطالعهای در مجلهی تخصصی درد و سردرد در ۲۰۱۴ دریافت آدمهایی که تحت رژیم غذایی گیاهی قرار دارند نسبت به افراد دیگر، در طول بروز سردردهای میگرنی، درد کمتری را تحمل میکنند. تاثیر غذاهای گیاهی به دلیل وجود ترکیبات ضد التهابی در آنها کاملا طبیعی است، ولی پژوهشگران در طول مطالعاتشان به تاثیر این قبیل غذاها در کاهش وزن نیز پی بردند – بر اساس برخی پژوهشها، میان چاقی و میگرنها ارتباط ویژهای وجود دارد.
۹. آجیل
به گفتهی دکتر کلبانوف، این قبیل خوراکیها نیز جزء دستهی خوراکیهایی محسوب میشوند که “مطالعات دقیقی بر رویشان انجام نشده است و فقط طبق مشاهدات پزشکان به تاثیر آنها در میگرن اشاره میشود.” وی میگوید: “به بیماران توصیه میکنم حواسشان به رژیم غذاییشان باشد، ولی بیش از حد نیز در این مورد وسواس به خرج ندهند. هر زمان که مقداری آجیل میل کنید و بعد از چهار تا ۱۲ ساعت پس از آن، دچار سردرد شوید، آنگاه میتوانید آجیل را به عنوان یک محرک برای سردردهایتان بشناسید.”
۱۰. شکلات
این مسئله کمی پیچیده است. دکتر پترلین میگوید: “هرگز تحریککنندگی شکلات برای میگرن به درستی اثبات نشده است.” با اینکه برخی آدمها معتقدند شکلات یکی از عوامل ایجادکنندهی سردردهایشان است، برخی متخصصان فکر میکنند این مسئله در حقیقت، کاملا برعکس است – ولع خوردن شکلات یکی از علائم بروز میگرن است، نه عامل آن. طبق بررسیهای صورت گرفته توسط پژوهشگران برزیلی در ۲۰۱۲، مبتلایان در نخستین مراحل یک حملهی میگرنی دچار ولع و هوس شکلات میشوند، ولی این مادهی خوراکی به خودی خود عامل سردرد نیست. ول به گفتهی دکتر کلبانوف، از آنجا که نمیتوان دقیقا تشخیص داد کدام عامل کدام است، همچنان شکلات را در فهرست عوامل احتمالی تحریککنندهی میگرن قرار داده است – و مبتلایان باید از این مسئله آگاه باشند.
موضوع: 10 خوراکی تحریک کننده میگرن
مطالب مرتبط:
خواص گردو برای سلامتی
۵ خوراکی که حتما باید در زمان آلودگی هوا بخورید
۴ نوع چای مناسب برای ۴ گروه خونی مختلف