آنچه که باید درباره اسیدهای چرب امگا ۳ بدانید
اسیدهای چرب امگا ۳ (Omega-3 fatty acids) ماده ای کلیدی برای رشد طبیعی و نرمال افراد می باشد. بنظر می رسد که کمبود و یا فقدان اسیدهای چرب امگا ۳ در رژیم غذایی و دریافت زیاد اسید های چرب امگا ۶ عامل قابل توجه بسیاری از بیماری ها می باشند. از آنجا که بدن انسان ها قادر به ساخت اسیدهای چرب امگا ۳ نیست، ما باید این اسیدهای چرب را از طریق رژیم غذایی دریافت نماییم. مکمل های حاوی امگا ۳ جزء مکمل های پرطرفدار هستند و افراد برای پیشگیری و درمان بیماری ها از آنها استفاده می نمایند.
چرا افراد اسیدهای چرب امگا ۳ مصرف می کنند؟
تحقیقات شواهدی قوی در مورد تاثیر اسیدهای چرب امگا ۳ تهیه شده از روغن ماهی برروی کاهش فشار خون و تری گلیسیرید فراهم می کنند. شواهد خوبی هم برای تاثیر اسیدهای چرب امگا ۳ برروی آرتریت روماتوئید وجود دارد. شواهد گذشته نشان می دادند که اسیدهای چرب امگا ۳ می توانند خطر حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ ناشی از بیماری های قلبی را کاهش دهند، اما تحقیقات جدید این شواهد را رد می نمایند. تحقیقات بیشتری برای بررسی این موضوع مورد نیاز است.درباره اسیدهای چرب امگا ۳ و تاثیرات آنها برروی سایر بیماری ها نیز تحقیقاتی انجام گرفته است. این بیماری ها شامل آسم، سرطان، افسردگی، پسوریازیس، بیماری های التهابی روده همچون بیماری کرون و کولیت روده، بیش فعالی و آلزایمر می باشند. هرچند بعضی از این تحقیقات نویدبخش هستند، اما هنوز برای نتیجه گیری درباره تاثیر اسیدهای چرب امگا ۳ برروی بیماری های ذکر شده زود بوده و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.انواع مختلف اسیدهای چرب امگا ۳ می توانند گیج کننده باشند. روغن های ماهی وجو دارند که شامل اسید دوکوزاهگزانوییک (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) می باشند. همچنین منابع گیاهی حاوی اسید آلفا لینولنیک (ALA) موجود بوده که در بدن تبدیل به اسیدهای چرب امگا ۳ می شود.در بیشتر تحقیقات از روغن ماهی ها که شامل اسید های چرب امگا ۳ هستند، استفاده شده است. هرچند منابع گیاهی ممکن است همین فواید را داشته باشند، اما تحقیقات کم تری راجع به آنها انجام شده و کم تر شناخته شده هستند. درحال حاضر، تاثیرات و فواید روغن ماهی بیشتر از منابع گیاهی تایید شده می باشند.
چقدر اسیدهای چرب امگا ۳ باید مصرف نماییم؟
میزان استانداردی برای مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ وجود ندارد. انجمن قلب آمریکا (AHA) مصرف روزانه ۱ گرم (EPA) و (DHA) روی هم را برای افرادیکه مبتلا به بیماری قلبی هستند، توصیه می نماید. مقادیر بالاتر (بین ۲ تا ۴ گرم در روز) برای کاهش تری گلیسیرید استفاده می شود. اگر نیاز به مصرف مکمل های حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ دارید، قبل از مصرف با پزشکتان برای تشخیص میزان مورد نیاز مشورت نمایید. کودکان بجز در مواردیکه پزشک تجویز می کند نباید از مکمل های حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ استفاده نمایند.
منابع طبیعی اسیدهای چرب امگا ۳ کدام اند؟
منابع طبیعی و خوب اسیدهای چرب امگا ۳ شامل:
ماهی های سردآبی همچون ماهی تن، سالمون، قزل آلا و ساردین
روغن جگر ماهی
روغن تخم کتان و کلزا
لوبیای سویا
گردو
AHA توصیه می کند که به منظور تامین نیاز بدن به اسیدهای چرب امگا ۳ افراد هفته ای دوبار ماهی مصرف نمایند.
خطرات مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ کدام است؟
* تاثیرات جانبی – اسیدهای چرب امگا ۳ می توانند باعث ناراحتی معده و یا اسهال شوند. این تاثیرات در مقادیر بالاتر بدتر می شوند.
* تداخلات – اگر از داروهای رقیق کننده خون، داروهای ضدپلاکت و یا مسکن های ضدالتهابی استفاده می کنید، درباره مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ با پزشک خود مشورت نمایید. ترکیب امگا ۳ با این داروها می تواند باعث افزایش خونریزی شود.
*خطرات – زنان باردار، افرادیکه دیابت دارند، در خطر بالای خونریزی هستند و یا کلسترول LDL آنها بالا است، باید پیش از مصرف مکمل های حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ با پزشک خود مشورت نمایند. خوردن ماهی عموما بهترین راه برای دریافت اسیدهای چرب امگا ۳ می باشد. اما بیاد داشته باشید که بعضی از ماهی ها همچون شاه ماهی خال مخالی، نیزه ماهی و … میزان بیشتری جیوه داشته و مصرف آنها توصیه نمی شود. هرچند بنظر می رسد که فواید ماهی از مضرات آن بیشتر است، اما مصرف این ماهی های پر از جیوه توصیه نمی شود.
منبع: راستینه
مطالب بیشتر:
ازخواص جوانه گندم چه می دانید؟
راجع به کاربردهای برنج چه می دانید؟
برای جنین اسفناج چه فوایدی دارد؟