همه چیز درباره سن و عوارض پوسیدگی و پرکردن دندان
زمانی که دندان پوسیده میشود یکی از راهکارهای درمانی آن میتواند پر کردن دندان باشد. به طور معمول اگر پس از گرفتن تصاویر اشعه ایکس مشخص شود که پالپ یا همان مغز دندان (بافت نرم) دچار آسیب دیدگی شده، در اغلب اوقات اقدام به پر کردن دندان میکنند. فعالیت مداوم باکتری میتواند به مرور زمان باعث بروز عفونت و در نتیجه آسیب دیدگی این بخش دندان شود. چنانچه چنین مساله مهمی مورد توجه قرار نگیرید و در اسرع وقت رسیدگی نشود، عفونت ممکن است گسترش یافته و باعث پوسیدگی دندان شود. بعد از چنین وضعیتی دندانپزشک به افراد توصیه میکند که دندان پوسیده خود را پر کنند. در این مقاله به بررسی همه چیز درباره سن و عوارض پوسیدگی و پرکردن دندان می پردازیم.
سن پوسیدگی دندان
همه چیز درباره سن و عوارض پوسیدگی و پرکردن دندان
هیچ سن و سال خاصی در خصوص پوسیدگی دندان قابل اشاره نیست. چنین وضعیتی میتواند در هر سنی و برای هر نوع دندانی ایجاد شود. مادامی که بهداشت دهان و دندان رعایت نشود امکان دارد دندان شما در هر سنی دچار پوسیدگی شود و نیازمند پر کردن آن باشید.
آیا پر کردن دندان یک امر دائمی است؟
همه چیز درباره سن و عوارض پوسیدگی و پرکردن دندان
فرآیند درمانی پر کردن دندانها میتواند هم دائمی باشد و هم موقت. در اصل این فرآیند دو مرحله ای است که بخش اول آن موقتی است. طی مرحله اول دندان را موقتا با مواد پر کننده پر میکنند. چنانچه شخص تحت درمان، نسبت به مواد و ساختارهای پر کننده حساسیت نشان ندهد، مواد موقت اولیه را برداشته و اقدام به جایگزینی آن ها با مواد دائمی میکنند.
چرا دندان را پر میکنیم؟
همه چیز درباره سن و عوارض پوسیدگی و پرکردن دندان
همانطور که گفته شد، زمانی که بافت نرم دندان یعنی همان پالپ دچار آسیب میشود (که معمولا میمیرد)، دندان نیز دچار پوسیدگی میشود. ما طی فرآیند پر کردن دندان به دنبال از بین بردن آن بافت پوسیده و جایگزین کردن آن با مواد پر کننده هستیم. با این کار استحکام دندان حفظ خواهد شد و میتوان در فرآیند جویدن، هضم و گوارش غذا، روی آن حساب کرد.
آیا برای همه انواع دندان ها از یک نوع مواد پر کننده استفاده میشود؟
همه چیز درباره سن و عوارض پوسیدگی و پرکردن دندان
معمولا برای پر کردن دندان ها از مواد مختلفی استفاده میشود. که هر کدام کاربرد خاصی دارند و به منظور و هدف خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. نکته قابل توجه در این خصوص، این است که، موارد پر کننده مورد استفاده برای دندان های آسیاب، باید از استحکام بیشتری برخوردار باشند. از آنجایی که حین جویدن غذا بیشترین فشار به بخش خلفی دهان و دندان های آسیاب وارد میشود، لذا اگر از مواد بی کیفیت و فاقد استحکام در این دندان ها استفاده شود، به زودی دوباره نیاز به پر کردن آن ها خواهد بود.
نکته:برای پر کردن دندان های عقب (عمدتا آسیاب) میتوان از مواد پر کننده تیره و رنگی استفاده کرد. اما برای پر کردن دندانهای جلویی بهتر است از مواد پر کننده روشن و سفید استفاده کنیم. زیرا این دندان ها بیشتر در معرض دید هستند و پر شدن آن ها با مواد رنگی و تیره میتواند زیبایی دندان و چهره را به خطر بی اندازد.
از کجا بفهمم که باید دندان خودم را پر کنم؟
همه چیز درباره سن و عوارض پوسیدگی و پرکردن دندان
همانطور که در مقدمه نیز ذکر شد، زمانی که دندان شما دچار عفونت و پوسیدگی شود، احتمالا یا به کشیدن آن نیاز دارید و یا باید آن را پر کنید. برای اینکه متوجه شوید که چه زمانی نیاز به پر کردن داخل دندان خود دارید بهتر است ابتدا با علایم عفونت و پوسیدگی دندان آشنا باشید.بارزترین نشانه پوسیدگی دندان میتواند احساس درد و یا تیرکشیدن دندانها حین خوردن و جویدن غذاهای سرد و گرم باشد. اگر به صورت مداوم و چند روزی است که این وضعیت را تجربه میکنید، برای چک کردن دندان خود بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید تا با دقت دهان و دندان های شما تحت معاینه قرار بگیرد.
عوارض پوسیدگی دندان
همه چیز درباره سن و عوارض پوسیدگی و پرکردن دندان
قاعدتا این وضعیت بدون عارضه نخواهد بود و شما ممکن است دست کم تعدادی از عوارض زیر را تجربه کنید:
- درد خفیف تا شدید دندان حین جویدن مواد غذایی
- متورم شدن لثه ها دقیقا در اطراف دندانی که دچار پوسیدگی شده است.
- احتمال دیدن علائم عفونت در اطراف همان دندان
- متورم شدن بخش هایی از صورت که رو یا اطراف دندان پوسیده است.
- تیره شدن و معمولا سیاه شدن دندان مورد بحث
نکته بسیار مهم:چنانچه مورد اول (یعنی دندان درد ناشی از پوسیدگی) بدتر شود و به بخش های مختلف دهان گسترش یابد، بهتر است سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید. شما نباید هیچوقت درد دندان را به هوای اینکه خودش خود به خود چند ساعت یا چند روز آینده خوب میشود رها کنید. چنانچه آسیب وارد شده به پالپ دندان عمیق باشد باید بدانید که ترمیم آن دشوار است و بدون کمک دندانپزشک میسر نیست.
نکته مهمتر:اگر عفونت پالت بدتر شود و به موقع به آن رسیدگی نشود، شانس شما برای پر کردن دندان پوسیده کاهش پیدا میکند.
منبع : وبسایت کلینیک دندانپزشکی ایده آل
مطالب بیشتر:
معایب کامپوزیت دندان و مقایسه آن با کامپوزیت ونیر
انواع عوارض مراقبت و علائم پس زدن پیوند کلیه
مراحل عوارض هزینه و زمان مناسب عصب کشی دندان