انواع بیماری های مفصلی علائم تشخیص و درمان
مفصل محلی است که استخوان ها در کنار یکدیگر قرار می گیرند و از مهم ترین وظایف آن می توان به حرکت راحتر استخوان ها اشاره کرد. به گونه می توان گفت استخوانبندی انسان یکپارچه نیست و بلکه استخوان ها در جاهایی به هم وصل می شود که به آنها مفصل می گویند. مفصل ها شامل سطوح غضروفی هستند که نقش کاهش اصطکاک را بازی می کند. مفصل قسمتی از سیستم حرکتی بدن است که فعالیت زیادی دارد و به دلیل وجود همین فعالیت سریعتر و زودتر از سایر قسمت های مفصل دچار اختلال در عملکرد می شود.آسیب دیدن غضروف مفصلی از شایع ترین دلایل آسیب دیدگی مفصل و به دنبال آن بیماری مفصلی است که به دنبال حوادثی همچون تصادفات رانندگی، زمین خوردن و سقوط از ارتفاع، عفونت مفصل رخ می دهد.در این مقاله به بررسی انواع بیماری های مفصلی علائم تشخیص و درمان می پردازیم.
انواع بیماری های مفصلی چیست؟
انواع بیماری های مفصلی علائم تشخیص و درمان
سیستم اسکلتی انسان برخلاف ظاهر ساده آن بافت بسیار پیچیده ای است که اجزای مختلفی تشکیل شده که تمام این اجزا امکان فعالیت و حرکت استخوان را فراهم می آورد.یکی از مهم ترین اجزای استخوان مفصل نام دارد که نقش بسیار مهمی در استخوان ایفا می کند. استخوان ها به وسیله محلی به نام مفصل به یکدیگر متصل می شود و بوسیله این عضو حرکت استخوان ها را روان می کنند. به هریک از بیماری ها یا صدماتی که بر مفصل های انسان تاثیر می گذارد؛ بیماری های مفصلی می گویند.از شایع ترین انواع بیماری های مفصلی می توان به:
آرتریت یا التهاب مفصل
انواع بیماری های مفصلی علائم تشخیص و درمان
به التهاب یک یا چند مفصل آرتریت می گویند. آرتریت یا ورم مفاصل یک بیماری خاص نیست بلکه شامل انواع مختلفی از بیماری های است که مشخصه همه آنها ملتهب شدن مفصل است. همان طور که اشاره شد بیماری آرتریت به انواع مختلفی تقسیم می شود که از شایع ترین آنها می توان به:
- استئوآرتریت
- آرتریت عفونی
- آرتریت روماتوئید مزمن جوانان
- آرتریت روماتوئید
- لوپوس
- نقرس
- آرتریت پسوریاتیک
روماتیسم مفصلی
انواع بیماری های مفصلی علائم تشخیص و درمان
روماتیسم مفصلی یک بیماری التهابی مزمن است که غالبا مفاصل بدن را درگیر خود می کند. البته در مورادی ممکن است این بیماری در نواحی مختلفی از بدن از جمله چشم، ریه، قلب و رگ های خونی نیز مشاهده شود اما بیشتر در مفاصل دیده می شود.بر خلاف آرتروز که موجب سایش و فرسودگی استخوانها میشود، روماتیسم مفصلی با تاثیرگذاشتن بر پوشش داخلی مفاصل، باعث تورم دردناک شدن آنها میشود، که در نهایت میتواند منجر به فرسایش استخوانها و دفورمیتی مفاصل گردد.
بیماری آرتروز یا ساییدگی مفصل
با افزایش سن غضروف ها نیز دچار فرسودگی و پیری می شوند که در این صورت گفته می شود بیماری آرتروز رخ داده است. از اصلی ترین ویژگی های بیماری آرتروز از بین رفتن غضروف مفصلی است. آرتروز یا استئوآرتریت از شایع ترین انواع بیماری های مفصلی که بیشتر مفصل بزرگ از جمله لگن و زانو را درگیر می کند.
نقرس
بیماری نقرس نوعی آرتریت است که به دنبال التهاب مفاصل رخ می دهد. بیماری نقرس باعث افزایش سطح اسید اوریک در جریان خون شده و همین انباشگی موجب التهاب مفصلی در نتیجه درد، قرمزی، تورم در مفصل می شود.
علائم بیماری های مفصلی چیست؟
انواع بیماری های مفصلی علائم تشخیص و درمان
علائم و نشانه های بیماری های مفصلی بسته به نوع و شدت آن متفاوت است. برای مثال ممکن است در یک دوره ای به صورت خود به خود ظاهر شده و سپس برطرف شود. و یا بیماری آرتریت روماتوئید که یکی از انواع بیماری های مفصلی است از خصوصیاتی برخوردار است که آن را از سایر بیماری های مفصلی متمایز می کند.از شایع ترین علائم و نشانه های بیماری های مفصلی می توان به:
درد مفصل
عموما اغلب بیماری های مفصلی می توانند باعث درد مفصل شوند. به گونه ای می توان گفت درد مفصل یکی از رایج ترین علائم بیماری های مفصلی است که این درد بسته به نوع بیماری و آسیب دیدگی مفصل متفاوت است. همچنین در برخی بیماری ها در کنار درد مفصل، درد عضلانی و درد های استخوانی نیز مشاهده می شود.البته همیشه درد های مفصل نشانه بیماری مفصلی نیست بلکه برخی مشکلات استخوان از جمله کشیدگی رباط، بیماری بورسیت، تاندونیت نیز در بروز این نوع درد ها دخیل هستند.
سفت و خشکی مفصل
به محدودیت در حرکت مفصل را خشکی مفصل می گویند. خارج شدن غضروف و مایع مفصلی از محل اصلی خود از مهم ترین دلایل خشکی مفصل است که در طی آن دامنه حرکتی بیمار محدود می شود.نقرس، آرتریت روماتوئید، آرتروز از شایع ترین بیماری های مفصلی هستند که موجب خشکی و اختلال در حرکت دادن مفصل می شود.
تورم مفصل
به بزرگ شدن و افزایش حجیمی که مفصل در آن قرار دارد را تورم مفصل می گویند. افزایش مقدار مایع مفصل از شایع ترین علت بروز تورم مفصل است که عموما به دنبال اختلالاتی همچون آرتریت رخ می دهد. در برخی مواقع ممکن است بیمار در کنار تورم مفصل، قرمزی و گرمایی را در محل مفصل ملاحظه کند.
بیماری های مفصلی را چگونه می توان تشخیص داد؟
انواع بیماری های مفصلی علائم تشخیص و درمان
تشخیص بیماری های مفصلی معمولا با گرفتن یک شرح حال از علائم و یک معاینه پزشکی توسط پزشک ارتوپد تشخیص داده می شود.در برخی موارد برای تشخیص بیماری های مفصل از تکنیک های تصویر برداری نیز استفاده می شود. ام آری، سی تی اسکن از پرکاربردترین روش های برای تشخیص بیماری های مفصلی هستند.همچنین در برخی موارد پزشک ممکن است برای تشخیص علت دردها یا بیماری های مفصلی برای شما آزمایش خون، ادرار و یا مایع مفصلی تجویز کند.این آزمایش ها می تواند به تعیین علت بیماری شما کمک کنند. همچنین این آزمایش ها می توانند به رد کردن احتمال ابتلای شما به سایر بیماری های مشابه نیز کمک کنند.
آیا بیماری های مفصلی قابل درمان هستند؟
انواع بیماری های مفصلی علائم تشخیص و درمان
متاسفانه باید گفت هنوز برای درمان برخی از بیماری های مفصلی از جمله آرتریت، روماتیسم، درمان کامل و شفافی کشف نشده است. اما به کمک برخی روش های درمانی می توان دردهای حاصل از این بیماری را کاهش داد و انعطاف پذیری و حرکت را به مفصل بازگردانند. این درمان ها شامل:
درمان خانگی بیماری های مفصلی
همان طور که اشاره شد روش قطعی برای درمان بیماری های مفصلی وجود ندارد اما به کمک برخی روش ها می توان از شر درد ها و علائم آن خلاص شد. یکی از موثرترین روش ها در درمان بیمار یهای مفصلی، درمان خانگی و تغییر در سبک زندگی است که در بهبود دردهای ناشی از بیماری های مفصلی بسیار به شما کمک می کند. این روش ها شامل:
استراحت دادن به مفصل
- کم کردن وزن بدن به منظور کاهش فشار وارده بر مفصل
- استفاده از کمپرس های گرم و سرد برای کاهش درد و گرفتگی عضلات
- انجام تمرینات و حرکات ورزشی به منظور تقویت ماهیچه ها
- استفاده از عصا و وسایل کمکی برای کاهش درد های مفصلی
دارو درمانی
استامینوفن، مسکن های قوی تر، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی از رایجترین داروها برای کاهش درد ناششی از بیماری های مفصلی می باشند.اینگونه دردها می توانند درد و التهاب را تا حد زیادی کاهش دهند. البته بیماران باید توجه داشته باشند مصرف بیش از حد این داروها ممکن است با عوارضی همچون ناراحتی معده، مشکلات قلبی، خونریزی و مشکلات کبدی همراه باشد.
فیزیوتراپی و کاردرمانی
فیزیوتراپی و کاردرمانی برای درمان بیماری های مفصلی شامل طیف گسترده ای از روش ها و تکنیک ها می باشد که از مهم ترین آنها می توان به:
ورزش درمانی
متخصص فیزیوتراپ به شما یکسری حرکات و تمرینات اصلاحی که در اصلاح وضعیت مفصل شما تاثیرگذار است را آموزش می دهد.
مگنت تراپی
مگنت تراپی یا مغناطیس درمانی یکی از روش های درمانی ایمن و کم عارضه مورد استفاده در فیزیوتراپی است که موجب تسکین درد و تسریع روند بهبودی بدن و ترمیم آسیب های مفصلی می شود.مگنت تراپی با استفاده از امواج مغناطیسی و تاثیر بر بافت های آسیب دیده مفصل موجب کاهش درد بیمار می شود.
لیزر درمانی
لیزردرمانی درد و تورم مفصل های آسیب دیده را کاهش میدهد و همچنین برای بیماران مبتلا به آرتروز که دچار ساییدگی شده اند نیز می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.
منبع: draminjavaheri.ir
مطالب بیشتر:
انواع بیماری میوپاتی علائم علل تشخیص و درمان
علت علائم تشخیص و درمان نقرس
انواع سائیدگی مفاصل علل علائم تشخیص و درمان