آشنایی با آزمایش ذخیره تخمدان
با پیشرفت علم پزشکی روش های مختلفی برای به تاخیر انداخت زمان باروری در خانم ها ایجاد شده است که به همین دلیل زنان می توانند با مشورت با پزشک و دستور متخصص زنان و زایمان زمان بندی مناسب با توجه به ذخیره تخمدانی خود داشته باشند. در این مطلب به بررسی آشنایی با آزمایش ذخیره تخمدان می پردازیم.
آشنایی با آزمایش ذخیره تخمدان
با گذشت زمان و افزایش سن ذخیره تخمدان فرد کاهش می یابد تا زمانی که زن به مرحله یائسگی برسد و ذخیره تخمدان وی به صفر می رسد که ذخیره تخمدان با توان باروری یک زن رابطه مستقیم دارد.در برخی موارد زنان در سنین باروری با کاهش ذخیره تخمدان دست و پنجه نرم می کنند می تواند ناشی از دلایل مختلف از جمله ژنتیک یا سابقه جراحی تخمدان باشد. در درمان ناباروری ذخیره و نگهداری تخمدان به عنوان یکی از اقدامات اولیه محسوب می شود.
آزمایش های هورمونی
- آزمایش سطح هورمون آنتی مولرین (AMH): هورمون آنتی مولرین پس از بلوغ در تخمدان ها ترشح می شود. با افزایش سن سطح این هورمون کاهش می یابد و پس از یائسگی به صفر می رسد.میزان این هورمون در تمام طول قاعدگی یکسان است به همین دلیل در هر روز از چرخه قاعدگی این آزمایش را می توان انجام داد و برای این آزمایش نیازی به ناشتایی نیست.
- آزمایش سطح هورمون محرک رشد فولیکول (FSH): هورمون FSH ضمن ترشح از هیپوفیز رشد فولیکول ها در تخمدان را تحریک می کند.سطح این هورمون در ابتدای سیکل قاعدگی در کمترین میزان خود است و به تدریج افزایش می یابد. آزمایش ارزیابی سطح این هورمون باید در روز دوم یا سوم قاعدگی انجام شود. سطح این هورمون در سنین مختلف متفاوت است و برای انجام آن نیازی به ناشتایی نیست.
- آزمایش سطح هورمون استرادیودل: استرادیول به عنوان یکی از هورمون های زنانه بالا بودن آن نشان دهنده کاهش ذخیره تخمدان است. این آزمایش باید در روز دوم یا سوم سیکل قاعدگی انجام شود و نیاز به ناشتایی ندارد.
- سونوگرافی واژینال: این سونوگرافی در روزهای نخست قاعدگی و با هدف شمارش فولیکول های موجود در تخمدان ها انجام می شود. اگر تعداد فولیکول های دو تا ده میلی متری در ابتدای چرخه قاعدگی کمتر از ده عدد باشد می تواند کاهش ذخیره تخمدان را نشان دهد.
هورمون آنتی مولرین چیست
هورمون مهار کننده ی مولرین در بافت بیضهی مردان و تخمدان زنان تولید می شود و میزان آن برحسب سن و جنس متغیر است.در زنان این هورمون بوسیله سلول های گرانولوزا در فولیکول های موجود در تخمدان ساخته می شود. اندازهگیری سطح این هورمون برای ارزیابی تعداد فولیکولهای باقیمانده (ذخیره) یا تخمک ها در تخمدان اهمیت دارد. ارزیابی ذخیره تخمدانی توسط هورمون های سرمی FSH و AMH و سونوگرافی لگن انجام می گیرد.حساسیت تست AMH بسیار بالا است و حتی از این تست به تنهائی میتوان برای غربالگری اولیه ذخیره تخمدانی استفاده کرد.
منبع : وبسایت دکتر سلام
مطالب بیشتر :
افسردگی بارداری اختلال قابل درمان
چگونه پسردار شویم
تعیین جنسیت فرزند بدون سونوگرافی